"EL SECRET D'UNA VIDA INTENSA I PLENA ÉS CANVIAR LA POSICIÓ DES DE LA QUAL VIVIM LES COSES"

divendres, 9 de setembre del 2011

L'ESTRATÈGIA COMUNICATIVA DEL "NO POSITIU"

L’habilitat de dir no resulta essencial quant la nostra agenda es plena d’assumptes pendents. Hi ha molta informació a tractar i a l’abast per poder assumir tanta informació, hem de poder escollir el que realment ens interessa, concretar-nos en la informació veritablement important pels nostres interessos i poder dir sí a aquesta depèn de la nostra habilitat de dir no a moltes altres coses que són menys importants. Establir prioritats i límits es potser el desafiament més important a que ens enfrontem avui dia.

Existeix la triple trampa en la que caiem en dir “No”. Com a conseqüència de la dificultat en dir “No” ens acomodem i diem “Sí” encara que vulguem dir “No”. També si estem cansats o estressats passem a l’altre extrem, diem no atacant, de manera agressiva, resposta que pot erosionar relacions importants. En tercer lloc, de vegades actuem amb evitació, no diem “Sí” o “No”, esperem que el problema desapareixi, i això acostuma a no succeir.

El “NO POSITIU” és una resposta a un pensament integrador, intenta tenir models oposats en ment i aconseguir una resolució positiva. Es un “No” que parteix d’un “Sí”: comença amb un “Sí” pels teus valors, prioritats i per a tu mateix, per el que és més important i desprès avança a un “No”, natural, tranquil i respectuós. Com a resultat, en contes d’acabar amb un “No”, de fet acaba amb un “Sí”, que es un resposta positiva per ambdues parts.

Un “NO POSITIU” és un concepte i una habilitat necessària. Per tant, el “NO POSITIU” és la combinació dels mèrits del no amb la seva claredat i poder, amb una atenció als elements positius del “Si”.


Davant un conflicte el millor consell es “SORTIR AL BALCÓ” . Sovint en el treball actuem enfadats donant un “NO NEGATIU” que pot ser ofensiu o reaccionem amb por conduint-nos a l’acceptació, lluny dels nostres interessos.

“SORTIR AL BALCÓ” és donar un pas enrere on la teva vida te lloc en un escenari i tu ets l’actor, de manera que mous els teus pensaments en un “balco” emocional amb vistes a l’escenari, des de on pots prendre certa perspectiva, recordar quines són les teves prioritats i actuar amb conseqüència . Quant l’altre part no accepta el teu ”No” com a resposta cal idear un pla B, prepara la teva millor alternativa; potser caldrà renunciar a alguna cosa per mantenir el “No”, o potser buscar aliats o sortir de la posició particular. Preparar un pla B et dona confiança per afrontar aquestes situacions.

L’enfocament “NO POSITIU” pot ser utilitzat de pares a fills, especialment en l’adolescència. Es una manera d’establir límits de manera positiva, perquè el “NO POSITIU” es basa en el respecte i aquesta és la paraula clau per a l’educació emocional. El “NO POSITIU” va des de respectar-me establint límits que protegeixen les coses que valoro i al mateix temps, es presenta de manera respectuosa envers l’altre part i les seves preocupacions.

Tota relació de conflicte és dual, jo contra ell/a, nosaltres contra ells. Per arribar a la resolució de conflictes en tots els nivells parlem del “Tercer Costat” que es un tipus de lideratge cada vegada més necessitat, no només en l’àmbit polític sinó que també en el dels negocis.